Tuesday, November 10, 2009

Penghujung yang semakin sebok
  • Sebelum ini sering diperkatakan bahawa diantara sebab kemerosotan disiplin pelajar ialah apabila guru-guru terlalu banyak kerja sampingan ataupun guru-guru menghadhiri kursus dan sebagainya menyebabkan P&P tidak dapat berjalan lancar. Pelajar terlalu banyak luangan masa untuk mereka bermain terutamanya selepas musim peperiksaan.Di penghujung tahun begini,setelah peperiksaan akhir tahun berlangsung,tentunya guru-guru sebok menguruskan keputusan peperiksaan seterusnya menyediakan kad prestasi,kad PLBS dan berbagai-bagai jenis kad lagi yang akan di persembahkan kepada ibubapa nanti.Sukatan pelajaran pun telah tamat,buku-buku teks pun telah dipulangkan dan di susun di bilik BOSS. Guru-guru yang berkursus pun silih berganti,di hujung tahun begini barulah peruntukan untuk aktiviti PPD turun,jadi tiap-tiap unit di PPD pun berebut-rebut mencari hotel untuk diisi dengan guru-guru bagi mengikuti kursus yang rancangkan.
  • Bagi pelajar pula ini adalah hari meredeka pada mereka.Bagaimana mereka boleh duduk diam di atas kerusi tanpa apa-apa aktiviti yang dijalankan.Jadi janganlah disalahkan mereka jika mereka bising dan berbuat onar sesuka hati.
  • Menyedari perkara ini pihak sekolah telah mengarahkan unit Bimbingan dan Kaunsling untuk merencang sesuatu program. Menyedari murid tahap 2 sudah mula memasuki awal remaja,maka mereka perlu didedahkan dengan perkara-perkara yang baru dalam kehidupan awal remaja.Bagi pelajar perempuan pula,mereka telah mulai mengalami beberapa perubahan dalam hidup mereka.Mereka juga perlu di beri bimbingan bagaimana mengatasi apa-apa jua perubahan yang berlaku.Apakah hak-hak mereka sebagai remaja wanita.Bagi pelajar lelaki pula,mereka perlu diberi pengetahuan tentang remaja dan tanggungjawab mereka.
  • Pada hari ini pelajar lelaki dan perempuan di pisahkan,bagi yang lelaki dikumpulkan dalam satu kelas di bawah pimpinan Ustaz Razak dan bagi perempuan pula di dewan di bawah pimpinan Ustazah Rosnah.Di sini mereka boleh bersoaljawab dengan bebas mengenai apa jua masalah yang mereka hadapi.
  • Semoga mereka memasuki alam remaja dengan penuh cemerlang.

1 comment:

  1. Aktiviti yang berfaedah, tapi bila ditenung gambar kat sofa hijau tu macam ada orbs la..agak tersekima..

    ReplyDelete